Met veel plezier en voldoening heeft de commissie het IJsselfestival jarenlang georganiseerd. Na 21 jaar achten wij de tijd rijp om het geheel in een nieuw jasje te steken en ons te gaan richten op de jeugd. Zij hebben immers de toekomst en wij willen hen een platform bieden waar zij zich op een plezierige manier muzikaal kunnen meten met andere jeugd- en opleidingsorkesten. Concreet betekent het dat wij vanaf 2019 zullen doorgaan als jeugdfestival en geen podium meer zullen bieden aan volwassen/senioren orkesten.

Hét festival voor jeugdorkesten
Zaterdag 8 juni 2019 willen wij ons eerste IJsseljeugdfestival organiseren in
ontmoetingscentrum “Het Anker”. Dit festival is bedoeld voor opleidings-, jeugd-, C- en B-
orkesten. Thema: Het werken met een thema blijft een vast onderdeel van ons programma. Dit jaar is er gekozen voor het thema: “Dieren”. Het thema is verplicht: orkesten zullen hierop worden beoordeeld. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de totale presentatie. Een nieuw
element dit jaar is het verplicht uitvoeren van een solostuk. Dit stuk moet worden gespeeld
door een lid vanuit het eigen orkest. Het gehele programma mag voor alle orkesten
maximaal 25 minuten omvatten.

Componist en jurylid
Elk orkest zal worden beoordeeld op een eigen samengesteld programma
van maximaal 25 minuten, incl. presentatie, waarbij minimaal één muzieknummer een
solistisch deel moet bevatten. De jurering dit jaar ligt in handen van componist Ivo
Kouwenhoven.

Dagprijs en originaliteitsprijs
Naast het beoordelen van het muzikale programma door Ivo Kouwenhoven, zal er ook een beoordeling worden gegeven voor de uitvoering van het thema. Er wordt een dagprijs ter beschikking gesteld voor ‘het beste’ orkest, te beoordelen door de vakjury. Deze dagprijs bestaat – naast een prijs die het orkest mag houden – uit een muzikaal vormgegeven ‘wisselbeker’ waarin de naam van het winnende orkest wordt gegraveerd. De winnende orkesten van 2019 worden uitgedaagd de wisselbeker het jaar daarop te komen verdedigen. Daarnaast wordt er een ‘originaliteitsprijs’ uitgereikt. Het orkest dat de mooiste, indrukwekkendste en meest creatieve interpretatie van het thema heeft laten zien ontvangt deze prijs. Een apart samengestelde jury zal de beoordeling hiervan op zich nemen.

Sluitingstermijn inschrijving is 31 januari 2019