Fotografie: Vargafoto

Tjeerd Barkmeijer | A-orkest
Tjeerd Barkmeijer studeerde in 2019 cum laude af aan de gerenommeerde master orkestdirectie van het Royal Northern College of Music in Manchester (UK), waar hij les kreeg van Clark Rundell en Mark Heron en ook regelmatig lessen volgde bij Sir Mark Elder. Tijdens zijn studie werd hij ondersteund door studiebeurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Hendrik Mullerfonds en het Waverly Fund.

Naast diverse amateurorkesten en studentenorkesten en -ensembles, dirigeerde hij verscheidene professionele symfonieorkesten met als absolute hoogtepunt zijn debuut met het BBC Philharmonic Orchestra. Verder leidde hij onder andere het Savaria Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Northern Ballet Sinfonia en muzikanten van Manchester Camerata. Ook met opera en muziektheater heeft Tjeerd de nodige ervaring. Zowel binnen als buiten het RNCM dirigeerde hij geënsceneerde opera- en operettevoorstellingen, met onder andere werken van Gluck, Mozart, Dvorak en Britten.

Als assistent-dirigent deed Tjeerd waardevolle ervaring op bij topdirigenten als Vasily Petrenko, Sir Mark Elder, Andrew Manze, Antony Hermus, Omer Meir Wellber, Markus Stenz en Sir Andrew Davis, bij onder meer het Liverpool Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, BBC Philharmonic en het Noord Nederlands Orkest. In zowel publieke masterclasses als privélessen kreeg hij de kans om te werken met befaamde dirigenten en docenten, waaronder Mark Shanahan, Vasily Petrenko, Nicholás Pasquet, Mark Stringer, Vassily Sinaisky en Benjamin Zander.

Als fervent pleitbezorger van minder bekende 20e eeuwse werken en nieuwe muziek, bracht Tjeerd meerdere nieuwe composities in première met RNCM’s Brand New Orchestra in 2018 en 2019, en nieuw gecomponeerde film soundtracks voor surrealistische stomme films uit de jaren ’20. Verder heeft hij grote interesse in het vinden van nieuwe manieren om publiek meer bij optredens te betrekken en tijdens concerten op andere manieren aan te spreken, waarvoor hij onder andere samen werkt met componist Fenton Hutson. In 2020 zullen zij samen met een professioneel kamerorkest een ‘immersive sound experience’ naar diverse concertzalen in Nederland brengen. Als veelgevraagd gastdirigent bij amateurorkesten in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk, initieert hij momenteel bovendien nieuwe projecten waarin hij professionele musici en amateurmuzikanten dichter bij elkaar wil brengen.

Fotografie: Mees van den Bergh

Tjeerd begon zijn muzikale carrière als koperblazer bij diverse amateurverenigingen. Hij voltooide de bacheloropleidingen Docent Muziek en Hafabra Directie aan het Prins Claus Conservatorium, waar hij directielessen volgde bij Louis Buskens en Tijmen Botma. Als docent muziek was hij verbonden aan het Werkman College in Groningen en als dirigent aan verschillende verenigingen. Naast dirigent is Tjeerd ook actief als arrangeur en componist.

Jeroen Ardesch | B-orkest
Info volgt…

Elian Kers | Slagwerkgroep
Info volgt…