Muziekvereniging Excelsior Westenholte, opgericht op 2 december 1920, is een levendige vereniging met een jeugdig ledenbestand. Excelsior heeft naast het A-orkest en de Slagwerkgroep ook nog een opleidingsorkest: het B-orkest. Met deze diversiteit in onderdelen kan er een grote variatie in optredens worden georganiseerd.

Graag geziene gast
Met traditionele optredens, zoals de kerstrondgangen, houdt Excelsior de band met de Zwolse wijk Westenholte warm. Ook in andere delen van Zwolle is Excelsior een graag geziene gast. Naast de traditionele optredens zoekt Excelsior ook andere manieren om zich aan het publiek te presenteren, met een goede combinatie van muzikaal niveau, plezier en vernieuwing; bijvoorbeeld door deelname aan de HRFSTWND-serie en de organisatie van Zwolle’s MAESTRO. Daarnaast is Excelsior al jaren organisator van het IJsselfestival. Een festival bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Jaarlijks nemen aan het IJsselfestival tussen de 450 en 500 muzikanten deel.

Doorlopende leerlijn
Bovendien is vernieuwing te zien in het opleidingsprogramma, waar recent de samenwerking is gezocht met basisscholen in Westenholte voor het opzetten van een Klasse(n)orkest in een doorlopende leerlijn voor muziekonderwijs.