Op zaterdag 9 juni werd in MFC Het Anker in Westenholte het 21e IJsselfestival georganiseerd. Een festival bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Zowel B-orkesten (jeugd) als A-orkesten hebben hieraan deelgenomen.

Rock & Roll
Ieder jaar krijgt het IJsselfestival een thema mee. Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema, waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. B-orkesten worden zowel op het thema als op de totale presentatie beoordeeld. Dit jaar werd gekozen voor het thema “Rock & Roll”. Veel verschillende interpretaties van het thema kwamen voorbij. De winnaar van de originaliteitsprijs nam het publiek in aankleding en muziekkeuze mee naar de tijden van Elvis Presley, Grease en Ike & Tina Turner. Vanwege de meest originele invulling mocht het B-orkest van Excelsior Zalk de prijs – een BBQ-cheque – in ontvangst nemen. Het B-orkest van “Ontwaakt” Hattem kwam bij de B-orkesten als winnaar van het totaal uitgevoerde programma uit de bus. “Ontwaakt” ontving hiervoor de wisselbeker en een cheque twv € 100,– te besteden bij Brass Atelier “de Wilde” IJsselmuiden.

A-orkesten
Ook aan deelname van de A-orkesten zaten een aantal voorwaarden verbonden. Eén muzieknummer diende gekozen te worden op het eigen niveau (divisie) en minimaal één compositie van het, voor dit jaar, aan het IJsselfestival verbonden jurylid Jan de Haan. SDG Heerde olv Marten van der Wal mocht aan het eind van de dag de muzikaal vormgegeven ‘wisselbeker’ mee naar Heerde nemen. Uiteraard werd hier direct de uitnodiging aan gekoppeld de beker volgend jaar te komen verdedigen.

Jurylid Jan de Haan
Jurylid Jan de Haan complimenteerde de organisatie van het festival met de mooie opzet van het geheel. Onderschreef het belang van samen musiceren en voorzag alle deelnemende verenigingen van een kritisch verslag bij hun verrichtingen.