In een uitverkocht Het Anker in Westenholte won Gerda Schutte op zaterdag 11 februari de titel ‘Zwolle’s Maestro 2017’. De competitie was opgezet naar aanleiding van een succesvol televisieprogramma waarbij BN’ers als dirigent voor een orkest worden gezet. De Zwolse verkiezing ging tussen Maarten Westerduin (directeur van de Westerduin Groep en voorzitter CDA Overijssel), Aranka Wijnbeek (Stedelijk Museum Zwolle) en Gerda Schutte (Rijwielhandel Schutte Westenholte). De afgelopen weken repeteerden de dirigenten in spé verschillende keren met het vijftigkoppige orkest. Gerda Schutte maakte zaterdagavond tijdens de finale de meeste indruk.

Ter introductie van de kandidaten verscheen voorafgaand aan hun optreden een introductiefilmpje. Bij het betreden van de bok en de dirigeerstok in de, soms wat trillende, hand moesten de kandidaten laten zien hoe ze Excelsior door een baton konden leiden. Alles werd aangegrepen om een kunstwerk van het dirigeren te maken; de concertmeester kreeg een hand en ook aandacht aan het publiek werd niet vergeten.

Punten in decibellen
Na elk optreden volgden de punten van de jury, bestaande uit ervaringsdeskundige Truus Mulder, eigen dirigent Marten van der Wal en – de maestro uit 2015 – Wim Schokker. Met cijfers variërend van een 7 tot een 9 stond er aan het eind van de avond een voorlopige eindstand op het bord. Het applaus van het publiek gaf uiteindelijk de doorslag. De uitkomst uit de decibellenmeter werd bij de tussenstand opgeteld en na een nek-aan-nek race werd de winnaar bekend. Gerda Schutte draagt de titel Zwolle’s Maestro 2017.

Categorieën: A-orkestAlgemeen