Op zaterdag 9 juni wordt wederom het IJsselfestival georganiseerd in Het Anker in Westenholte. Een compleet programma waarbij je maximaal kunt genieten van muziek. Jong of oud, ervaren of onervaren… het IJsselfestival dient met name als ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers en muzikanten.

Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Ieder jaar krijgt het IJsselfestival een ander thema mee. Voor de 21e editie is het thema “Rock & Roll”. Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema, waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. Wel wordt er van de A- orkesten verwacht dat zij minimaal één muzieknummer op hun eigen niveau spelen en daarnaast een compositie uit het repertoire van de door de commissie gekozen componist: Jan de Haan. B- en C-orkesten worden zowel op het thema als op de totale presentatie beoordeeld. Hiervoor wordt een originaliteitsprijs ter beschikking gesteld. Het beste orkest van de dag wordt dagwinnaar. De dagprijs bestaat – naast een prijs die het orkest mag houden – uit een muzikaal vormgegeven ‘wisselbeker’ waarin de naam van het winnende orkest wordt gegraveerd. Daarnaast wordt voor de jeugd een ‘originaliteitsprijs’ uitgereikt aan het orkest dat de meest creatieve interpretatie van het thema heeft laten zien, zowel in presentatie als in muziekkeuze.

Deelnemers bij de A-orkesten zijn:
CMV De Eendracht – Wezep;
Dr. Schaepmanharmonie – Tubbergen;
Kunst na Arbeid – Hierden;
TOG – ’t Harde;
Oldemarkter Fanfare – Oldemarkt;
Soli Deo Gloria – Heerde,
Fanfare Bant-Creil-Rutten
Excelsior Westenholte – Zwolle

Bij de B/C-orkesten zijn de deelnemers
Excelsior – Dalfsen;
Ontwaakt – Hattem;
Stedelijke Harmonie – Harderwijk,
Excelsior Westenholte – Zwolle
Brassband Excelsior Zalk.

De beoordeling omvat een “kritisch” verslag met mondelinge toelichting van de jury. Jurylid voor deze 21e editie is Jan de Haan. De optredens van de B-orkesten zijn vrij toegankelijk. Dit zal zijn vanaf 12:00 uur. Voor de A-orkesten wordt 5 euro entree gevraagd. Het eerste blok zal aanvangen om 15:00 uur en het tweede blok zal aanvangen om 19:30 uur.