Op zaterdag 4 juni wordt wederom het IJsselfestival georganiseerd. Een compleet programma waarbij je van 13.30 uur ’s middags tot 22.00 uur ’s avonds maximaal kunt genieten van muziek. Jong of oud, ervaren of onervaren… het IJsselfestival dient met name als ontmoetingsplek voor muziek en muzikanten. Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Zowel C-orkesten (opstap), B-orkesten (jeugd) als A-orkesten kunnen hieraan deelnemen.

Van Nederlandse bodem
Ieder jaar krijgt het IJsselfestival een ander thema mee. Voor de 19e editie zal het thema van Nederlandse bodem zijn. Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema, waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. B- en C-orkesten worden zowel op het thema als op de totale presentatie beoordeeld. Hiervoor wordt een originaliteitsprijs ter beschikking gesteld. Het geheel mag voor B-orkesten maximaal 20 minuten en voor C-orkesten maximaal 15 minuten omvatten.

Jurylid Bert Appermont
De commissie is er weer in geslaagd de componist zelf als jury aan het IJsselfestival te binden. Bert Appermont krijgt als opdracht het programma en zijn eigen compositie op niveau te beoordelen. Ieder A-orkest wordt beoordeeld op een eigen samengesteld programma van maximaal 30 minuten, inclusief presentatie, waarbij minimaal één muzieknummer op het eigen niveau (divisie) gekozen moet worden. Verder zal minimaal één compositie geselecteerd moeten worden uit het repertoire van Bert Appermont. B- en C-orkesten zijn overigens niet verplicht een werk van de componist te kiezen.

En de winnaar is…
Het beste orkest van de dag wordt dagwinnaar. De dagprijs bestaat – naast een prijs die het orkest mag houden – uit een muzikaal vormgegeven ‘wisselbeker’ waarin de naam van het winnende orkest wordt gegraveerd. Daarnaast wordt voor de jeugd een ‘originaliteitprijs’ uitgereikt aan het orkest dat de meest creatieve interpretatie van het thema heeft laten zien, zowel in presentatie als in muziekkeuze. Deze prijs wordt uitgereikt door de originaliteitscommissie, bestaande uit 2 juryleden.

Programma
De B-orkesten van Excelsior Oosterhesselen, Excelsior Ouwsterhaule, Vriezenveense Harmonie, Crescendo Voorthuizen, Chr. Brassband Excelsior Zalk en Excelsior Westenholte & Euphonia Wilsum zijn in het middagprogramma te beluisteren. Tijdens het avondprogramma geven de A-orkesten van Chr. Muziekvereniging Hardenberg, Kon. Muziekver. Apollo Olst, Muziekvereniging Alliance Lage Zwaluwe, Chr. Brassband Crescendo Steenwijk, Muziekvereniging Crescendo Idskenhuizen, GFFO Gronings FanFare Orkest en Muziekvereniging Excelsior Westenholte acte de présence.

Het IJsselfestival wordt op 4 juni in Het Anker in Westenholte gehouden. Het middagprogramma begint om 13.30 uur en is vrij toegankelijk. Vanaf 17.30 uur start het avondprogramma. De toegang hiervoor bedraagt € 5,– p.p.