Nederlandse top komt naar Overijsselse hoofdstad

Op zaterdag 10 juni 2017 organiseert Muziekvereniging Excelsior Westenholte voor de 20e keer het IJsselfestival in Het Anker in Zwolle (Westenholte). Een festival bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten, op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Voor de jubileumeditie is gekozen om het IJsselfestival eenmalig in een andere vorm te gieten. Het IJsselfestival in 2017 staat volledig in het teken van het WMC, het befaamde Wereld Muziek Concours, dat van 6 tot 30 juli 2017 in Kerkrade wordt gehouden.

Overal in de wereld bereiden marching- en showbands, harmonieën, fanfares en brassbands, slagwerkensembles met hun dirigenten en instructeurs zich voor op hun deelname. Voor deelnemers uit Nederland bestaat op zaterdag 10 juni 2017 de mogelijkheid om tijdens het IJsselfestival een try-out concert voor het ‘WMC – Breathing the World’ te verzorgen. De beoordeling omvat een zogenaamd “kritisch” verslag met mondelinge toelichting van de jury. Voor deze speciale editie van het IJsselfestival gaat de jury bestaan uit twee personen, te weten Arnold Span en Jan Bosveld.

Het aantal aanmeldingen voor het IJsselfestival 2017 heeft alle verwachtingen overtroffen. Inschrijven is dan ook niet meer mogelijk. De volgende orkesten zijn op 10 juni 2017 in Westenholte te beluisteren:
3e divisie: CMV “Excelsior” Grijpskerk olv Andries de Haan.
2e divisie: Fanfare Wilhelmina Eisterein olv Pieter Bosma.
1e divisie: Fanfare “De Eendracht” Den Ilp olv Marcel Visser; CMV “Oranje” Grootegast olv Anne van den Berg; CMV “Excelsior” Schraard olv Thom Zigterman; CMV “Eendracht maakt Macht” Oudega olv Piet Groeneveld; Het Fanfare Collectief Alblasserdam olv Jurgen Nab en Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte olv Marten van der Wal.

Editie in 2018
Het IJsselfestival in 2018 gaat weer terug naar de originele vorm waarin de organisatie opstaporkesten (C), jeugdorkesten (B) en senior (A-) orkesten uitnodigt aan het festival deel te nemen.