Je kent ze vast: de muzikanten die voorop lopen tijdens een optocht. Wie denkt dat een fanfare alleen op straat muziek maakt, heeft het helemaal mis. Ga maar eens naar een concert, dan merk je dat er veel meer soorten muziek worden gespeeld. Van klassiek tot pop!
In een fanfareorkest zijn de bugels de belangrijkste melodie-instrumenten. Daarom zijn er, in verhouding met de andere muziekinstrumenten, een heleboel van nodig. Naast de bugels doen er nog veel meer instrumenten mee, namelijk trompetten, hoorns, saxofoons, baritons/euphoniums, trombones en bassen. En wie zorgt er voor de juiste beat in het orkest? Dat zijn natuurlijk de slagwerkers!
Het opleidingsprogramma bij Excelsior begint bij de Algemene Muzikale Vorming (AMV-E). De AMV-E opleiding is bedoeld voor kinderen uit de groepen 4 en 5 van de basisschool en duurt 1 jaar (40 lessen van een uur). Tijdens deze groepslessen worden de beginselen van muziek bijgebracht: noten lezen, liedjes zingen, ritmes lezen, benoemen van muziekinstrumenten en samenspel ontwikkelen. Dit alles in combinatie met het leren spelen op een blokfluit. Kinderen hoeven tijdens deze lessen nog niet te kiezen voor een specifiek instrument.
Wie kiest voor een instrument passend binnen de fanfare kan ook een muziekopleiding bij “Excelsior” volgen. Wekelijkse muzieklessen worden gegeven door ervaren muziekdocenten. En iedere muzikant ontvangt een instrument van de vereniging in bruikleen.
Om gebruik te maken van de opleidingsmogelijkheid die “Excelsior” biedt, kan er zowel telefonisch als per mail voor de AMVE-lessen contact worden opgenomen met Inge Eikelboom via 038 421 0940 of inge.eikelboom@gmail.com en voor de muzieklessen met Marianne Hessels via 06 54 30 76 33 of mariannehessels@gmail.com.