Muziekvereniging Excelsior verzorgt haar eigen opleiding voor de leden: een ware investering voor de toekomst! Doelgericht muziekonderwijs levert een inspirerende en krachtige bijdrage aan de totale ontwikkeling van ieder kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek ervoor zorgt dat het ruimtelijk inzicht en de sociale vaardigheden verbeteren, het functioneren van het geheugen verbetert en het IQ verhoogt. Ook bevordert het de taalontwikkeling en draagt het bij aan de emotionele stabiliteit en empathie.

Wekelijkse lessen zonder extra financiële investering
Docenten (gediplomeerd of in opleiding) verzorgen wekelijkse lessen voor koper, slagwerk en saxofoon. Uiteindelijk is het de bedoeling dat  je minimaal je muziekdiploma A behaalt. De vereniging stelt instrumenten met toebehoren en lesmateriaal beschikbaar. Zo hoef je zelf geen dure investering te doen om een eigen instrument aan te schaffen.

Muziektheorie- en praktijk | Ontdek hoe muziek is opgebouwd
Tijdens de wekelijkse lessen word je klaargestoomd voor je examen. Dit examen bestaat uit 2 onderdelen: theorie en praktijk. Samen met de docent wordt er gezocht naar geschikte muziekstukken om tijdens dit examen te spelen. Voorafgaand aan het praktijkexamen vindt er een theorietoets plaats. Kennis van de muziektheorie en ontwikkeling van het muzikale gehoor leidt namelijk tot een beter en sneller begrip van muziek. Als je ongeveer twee jaar een instrument bespeelt, kun je het A-diploma halen. Vind je het spannend of heb je wat moeite met leren? Jouw docent helpt je graag!

Binnen onze muziekopleiding is het mogelijk om de HaFa-diploma’s A t/m D te halen. Voor het B-orkest en de slagwerkgroep wordt minimaal A-niveau gevraagd. Voor het A-orkest geldt een B-diploma. Liefhebbers die graag meer uitdaging willen, kunnen de opleiding volgen tot C- of D-niveau.