Jubileumconcert 1 februari 2020
Zaterdag 1 februari 2020 brengt Excelsior 100 jaar historie op een vernieuwende wijze tot leven. Vanaf 19.30 uur nemen jubilaris Excelsior, Brassband David en Chr. Harmonieorkest De Bazuin samen met een verteller u muzikaal mee op reis door de historie van Excelsior en maken een doorkijk naar het volgende decennium van de vereniging. VERNIEUWEND is het thema van het jubileumconcert op 1 februari 2020. Honderd jaar Excelsior levert veel beeldmateriaal en een prachtig bijpassend muzikaal programma op. De beelden worden op een verrassende wijze ondersteund door de muzikale reis die de drie Zwolse muziekverenigingen gaan brengen. Hoe vernieuwend Excelsior haar jubileumjaar 2020 gaat beginnen, weet u aan het eind van het jubileumconcert …

Al vele jaren zijn muzikale families een rode draad in het bestaan van muziekvereniging Excelsior. Henny Rouw – inmiddels oudste spelend lid van de vereniging – werd als twaalfjarige lid van Excelsior. Muziek speelde binnen het gezin een belangrijke rol en samen met haar vader en broer werd er dan ook wekelijks gerepeteerd. Ook binnen het gezin van Ruben van ’t Hul (11) voert muziek de boventoon. “Heel handig voor als ik iets niet snap. Dan kan ik mijn vader altijd om hulp vragen”, vertelt Ruben. De mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen de amateurmuziek is in de loop der jaren enorm veranderd. Terwijl Henny vroeger les kreeg van ongeschoolde medemuzikanten uit het orkest, leert Ruben ‘het vak’ met behulp van HBO-geschoolde muziekdocenten. In de tijd van Henny werd zelfs aan getrouwde vrouwen de vraag voorgelegd of ze hun lidmaatschap op gingen zeggen, wat door Henny gelukkig niet werd gedaan.

Vroeger bestonden uitvoeringen uit muziek voor de pauze en een toneelvoorstelling door eigen leden na de pauze. Met de komst van nieuwe dirigenten werden ook nieuwe initiatieven geboren. Van bigbandopstelling tijdens een concert en het uitbrengen van een langspeelplaat, naar concerten met Jan Vayne, Gé Reinders of bijzondere festivals; Excelsior ontwikkelde zich steeds verder. Henny is trots dat ze al zoveel heeft mogen meemaken met Excelsior. Voor Ruben begint zijn muzikale loopbaan nog en zijn hoogtepunten liggen dichterbij huis.

Bent u nieuwsgierig geworden naar het verhaal van vernieuwend Excelsior door de 100 jaren heen boek dan uw kaarten via www.excelsior100.nl of neem contact op met de deelnemende verenigingen. Ook bij de servicebalie van Jumbo Westenholte zijn de toegangskaarten verkrijgbaar. De kosten voor het avondvullende programma van de drie Zwolse muziekverenigingen bedragen € 10,– p.p. incl. een consumptie.